Derfor er det benhårdt at være en sammenbragt familie

Halvandet år senere

Inden vi fik set os om, var der gået halvandet år og mere til.
Tænk engang, at du bliver så stor.
Du lærer mig fortsat nye ting om moderskabet og får mig til at grine mange gange dagligt.

Jeg bliver tit spurgt til vores hverdag sammen. Hvordan det er at gå hjemme med dig og om vi kan få tiden til at gå. Der er sjældent meget mere at sige, end at jeg elsker det! Der er simpelthen intet bedre end den tid jeg har med dig – den evige og daglige glæde det er at følge hvert et skridt i din udvikling, gør mig uendeligt lykkelig.

Det helt nye i disse dage er at du siger “bøh” til alt og alle. Alt og alle som i, os, dine legekammerater, men også din tallerken når du spiser, eller strømperne, når vi tager dem ud af skabet om morgenen. Desuden kan du finde på at gemme dig og så løbe frem og sige det. Aldrig har jeg hørt noget sødere og mindre skræmmende “bøh” end dit… det er mest et “boooorh” og du siger det med den fineste stemme i et lavt toneleje.En anden ting der også særligt er begyndt at blomstre på det sidste, er din interaktion med din elskede dukke, som du har fået af mormor. Eller, skulle jeg kalde hende “duuuuuuu…. kkeeee” som dig. Hun er med til næsten alt du gør og hver gang vi skal ud ad døren, er din vigtigste accessories din dukke. For et par uger siden, havde du hende med i skoven, hvor du synes at dukken selv skulle gå rundt og kigge. Derudover er hun med på sidelinjen ved alle måltider og i næsten alle dine lege. Du vinker med hendes hænder og forleden da vi sang “Jeg er en lille undulat” sad du med dukken og lavede fagterne med hendes arme. Nøj, hvor var det sødt. Hver aften når du skal i seng giver du godnatkys- og kram til dukken, og viser tegnet for sove, fordi vi plejer at sige, at dukken sover på din stol om natten.

Du er fortsat min trofaste hjælper i alt hvad jeg kan finde på. At tømme opvaske- og vaskemaskinen er blandt favoritopgaverne, men derudover er det også et stort hit om aftenen, når du får lov til at dække bordet. Vi giver dig én ting ad gangen og så sørger du for ar sætte det på de pladser vi beder dig om. Du er ligefrem blevet så dedikeret at du selv siger “glas” og går hen for at åbne skuffen med glas, når jeg nævner at bordet skal dækkes.

Hvis vi skal ud af døren på tur er du med til at pakke din lille taske, som vi altid har med. Du henter også altid bil- og husnøgle til mig og lægger det klar på måtten, hvis jeg har sagt vi skal ud at køre.

Det er enormt imponerende at se dig navigere i alle de ting vi foretager os og opleve, hvordan du kan huske rækkefølgen på de forskellige ting vi gør. Du rydder på eget initiativ op, inden vi skal nogle steder og rejser vi os fra bordet, skubber du stolene ind. Så selvom dit sprog ikke er så tilstedeværende endnu, så har du et enormt ordforråd og en større forståelse end jeg overhovedet kan begribe. Mit udgangspunkt er dog også at tale til dig, med forestillingen om, at du forstår hvad jeg siger. Jeg “oversætter” altså ikke de ting jeg spørger om, vil have dig til o.lign. til et lavere niveau, men fornemmer jeg, at du ikke forstår mig, prøver jeg at omformulere.
At kigge i, og læse bøger er også noget du elsker og jeg tror at meget af dit sprog og ordforråd kommer herigennem. Du vil gerne have læst bøger op, og sidder fint og kigger og lytter. Og ellers elsker du at snakke om alle de ting vi kan se og finde bestemte ting jeg spørger til, i bøgerne. De stunder er så skønne at have med dig.Om aftenen – både når vi spiser aftensmad men også når vi tager nattøj på og gør dig putteklar, taler vi om dagen. Hvad vi har lavet og med hvem og så spørger vi som regel dig om et par enkelte ting, som vi har en ide om, at du kan svare på. Det er så sjovt at kunne snakke sammen på den måde; og at se dig tænke over det vi taler om inden du svarer, viser os at du husker og forstår.
Du er f.eks. god til at fortælle hvad du har lavet, hvis vi har været på legeplads eller sammen med legegruppen. Så bruger du enten navne til at fortælle, hvem du har leget med, eller sige “gyng gang”, “rutsje” og viser at du gravede i sandkassen.

For nylig fandt jeg ud af, hvor stor glæde du ligeledes har ved at se billeder af ting vi tidligere har lavet. Lige nu har vi eksempelvis græskar stående ude foran hoveddøren, og når du peger på, og taler om dem, kan vi have gavn af at finde nogle billeder frem på min telefon fra dagen, så vi kan tale mere om at du var med ude at finde græskarrene på marken, at der var mange at vælge mellem, at du sad i vognen og passede på de mm. Desuden er der næsten julelys i dine øjne, når du ser billeder af nogle du kender; det kan være din gudmor, moster, onkel, mormor, dine venner osv.Værelset er stadig et hit at lege på og du tager os som regel i hånden, peger og siger værelse, så du vil have os med ind at lege. Noget af det bedste for tiden inde på værelset er at lægge puslespil og gynge på gynge-giraffen.
Det er så sjovt at se hvordan din forståelse og måde at lege på konstant ændrer sig. Meget leg foregår nu ved at du bevæger tingene. Altså kører med bilen, “styrer bamserne” og lader dyrene løbe og hoppe. Og samtidig tror du at de fleste genstande har menneskelige egenskaber, for du kan tit finde på at række en gaffel med mad på, over mod et af de billeder vi har på væggen eller lade lyset, bilen eller en bold “smage” mad og sove f.eks. Det er ret skægt og meget sødt.

Det sjoveste som vi for første gang fik lov til at opleve i sidste uge, var at du begyndte at lave din stemme om. Pludselig sagde du noget med en mørk, rusten stemme og var efterfølgende selv ved at dø af grin. Det samme var vi, hvilket kun fik dig til at fortsætte.Jeg kan jo blive ved og ved. Der er så meget at fortælle til og om dig, men jeg har vidst fået de vigtigste ting med nu. Skønne, søde, smilende, Vilja.

Tiden flyver afsted, men jeg synes vi fylder den godt ud og får alt det bedste ud af den. Det føles godt og jeg er lykkelig i en forstand jeg aldrig før har været det.
Med dig giver tingene mening.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Derfor er det benhårdt at være en sammenbragt familie