# 11 måneder

Sådan sparer vi penge og gør hverdagen lettere

Vi har en særligt god vane herhjemme, som jeg står i spidsen for. Det har været en vane siden jeg gik på barsel for lidt over et år siden, og vi (jeg) har holdt fast i den uden nogle betydelige afvigelser.
Hvem elsker ikke gode vaner, som tilmed kan gøre godt i pengepungen?

Hver søndag bruger jeg en times tid på at lave madplan til den kommende uge og derefter indkøbsliste hertil. Da vi startede med dette var “reglen” at når vi handlede, var det kun ting der stod på listen hjemmefra, som vi “måtte” købe. Det betød at diverse fristelser bare kunne komme an – for havde de ikke stået på sedlen hjemmefra, skulle de ikke ned i vognen. Impulskøb var pludselig ikke en ting og et indkøb blev kun dyrt eller tosset, hvis ikke vi havde en seddel. Smart.

Efter vi flyttede ind i det nye hus, toppede jeg ovenstående med endnu en gammel vane, som blev fundet frem igen. Noget jeg også gjorde i det gamle hus, men som ikke gav mening da vi boede midlertidigt i husvogn.
Dagligvareindkøb online.
Vi plejede at bruge Nemlig.com, men er generelt ret store fan af Coop herhjemme; det var derfor til min store glæde, da jeg fandt ud af, at de nu også tilbød dagligvareindkøb online. Jeg lagde hurtigt nemlig.com på hylden og startede med at bestille fra coopMad.

Jeg bestiller med én dags varsel, og betaler typisk 15,- for levering og emballage. Bestiller man flere dage i forvejen, kan dette beløb komme helt ned på 9,- så vidt jeg husker. Anyways.
Jeg betaler med glæde 15,- for at have klaret alle mine indkøb online – og for næste dag at stå i hoveddøren og tage imod, når det hele bliver leveret til mig.

Til min store ærgrelse har jeg ikke noget statistik over, hvor mange penge dette sparer os for om måneden. Men jeg ved at det er betydeligt dyrere at handle dagligt eller flere gange ugentligt, fremfor at planlægge. Og udover at det kan mærkes på pengepungen, så kan det også ses på den mængde mad vi smider ud. Det er reduceret betydeligt, og vi får brugt hvad vi har, fordi det som regel er købt til flere formål (retter).

I sidste uge var denne kage på indkøbslisten, da jeg hver uge også køber ind til en “ugens snack”. Det er som regel noget bagværk af en eller anden art – jeg elsker jo at bage!

En anden kæmpe fordel ved planlægning er variation! Det faktum at jeg bruger tid på at planlægge, betyder også at der er tid til at finde inspiration til nye retter. Jeg tager kogebogsbunken frem og lader mig inspirere, samtidig med at jeg også kigger på en række madblogs. På denne måde kommer vi udover den for mange, nok velkendte rutine med at køre de samme 10-15 retter igennem igen og igen. Og det er altså så dejligt. Jeg nyder at eksperimentere og prøve nyt og på denne måde opnås det flere gange om ugen.
Jeg planlægger sjældent hvilken dag vi skal have hvad – til gengæld laver jeg en “ugens retter” som jeg sætter på opslagstavlen og så ser jeg dag for dag, hvad jeg har lyst til at lave. Kun i nogle tilfælde kan jeg være begrænset af, at der f.eks. er noget fisk der skal bruges inden en bestemt dag – men der er stadig stor frihed i at gøre det på denne måde synes jeg.

Hermed er mit bedste hverdagstip givet videre – planlæg ugens mad og lav 1 indkøbsliste. Se om I kan klare jer uden yderligere indkøb og I vil uden tvivl spare penge og tid! Det kan muligvis virke uoverskueligt i starten, at skulle have styr på alt det om søndagen. Men tænk i stedet på, at du så ikke skal tage stilling til det i løbet af ugen.

Laver I madplan og hvis ja, hvilke fordele oplever I ved det?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

# 11 måneder