Små tanker

Nyttehaven #1

Ikke nok med at jeg er flyttet ind i et hus som jeg har købt sammen med D, er blevet mor til Vilja og er blevet hjemmegående… ja, så skulle vi altså også have en nyttehave.
Vi skrev os på venteliste i vinters og lige da foråret skulle til at hilse på, blev vi ringet op og tilbudt en have. Vores helt egen nyttehave. Nummer 52.
Det er ikke fordi vi mangler noget at lave, eller mangler en have at passe; men vi vil så gerne dyrke selv og se ting vi passer, sår og planter bære frugt. En nyttehave var simpelthen lige noget for os!

Haven herhjemme skal være med plads til grill, terrasse til at nyde morgenmaden på, lidt træer med frugt, biobed og oaser der giver forskellige rum i haven. Nogle gode rammer for udeleg og hygge omkring bålfad med plads til snobrød og skumfiduser, en fryd for øjet med smukke farver og små krible-krable dyr.
Nyttehaven derimod skal udgøre vores nye sted at hente særligt grønt, bær og des lige. Det skal være her vi bruger formiddage på at så frø, grave, vande og passe og pleje. Her vi skal ned om eftermiddagen, inden der skal laves aftensmad, for at hente grøntsager til dagens menu og hente friske bær til dessert, topping på morgenmaden og snakcs til madpakkerne. Det skal være her vi taler om “fra jord til bord” og tager Vilja med i alle de processer, der er når man har en sådan have. Det er her vi sammen kan lære om, hvad det rent faktisk kræver “at få mad på bordet”.

Mulighederne er pludselig (dejligt) mange, og det havde været noget helt andet, hvis vi skulle finde plads til lige så mange gode ting at dyrke i haven herhjemme. Det ville ende med at vi skulle indgå en slags kompromis med os selv, i forhold til at opveje “hvor meget terrasse” vs. “hvor mange forskellige grøntsager” osv. Det er der ingen grænser for nu.
Vi regner med at skulle have et æbletræ eller to i haven herhjemme og derudover vil vi også plante nogle krydderurter, men alt derudover er på nyttehave-listen.

Vi har overtaget en have der har stået til i en del år on/off og derfor har vi haft lidt forarbejde at tage fat på, før vi overhovedet kan begynde at tænke over hvad der er plads til og hvor.
Der er nogle få ting der er bevaret og som vi vil give en chance denne og måske næste sæson. Bl.a. var der et tilgroet jordbærbed, som jeg knoklede med det meste af lørdagen, for at rode bod på. Vi kan lige så godt se om det er noget værd, inden vi overvejer at droppe det. Som det er at se på billederne, var det ikke så lidt der skulle væk, så jeg håber det er arbejdet værd og at mig og Vilja kan plukke lidt jordbær herfra senere på sæsonen.

Derudover er der et fint kirsebærtræ, som trives samt lidt forskellige bærbuske, som vi også i første omgang har prøvet at give lidt plads og luft, for at se om de er værd at samle på.
Resten af haven krævede en kærlig klutivator-hånd, en rive, sortering og en masse ukrudtsrydning.

Således så det ud da vi startede lørdag formiddag. Og på næste billede hvordan det så ud, da vi tog hjem i går eftermiddags. Utallige arbejdstimer og trillebørlæs senere.

Nu er vi altså i gang.
I aftes sad vi med blyant, farver og D’s målestokslineal (som han er meget glad for, hvorfor jeg nævner den her) og tegnede nyttehaven med vores planer, ønsker og ideer.
Haven måler 10×20 meter og der må bygges 8 kvm skur og 4 kvm veranda, så det skulle vi også have med i overvejelserne.
Næste step er at fjerne de sidste bunker på billedet ovenfor, og så ellers få lavet en indgang til haven, en sti af natursten hele vejen igennem den og få inddelt jorden i nogle felter, som vi kan dele op til de forskellige plantefamilier vi skal så.
Det er vidst ikke kun i mine fingre det kribler, for D spurgte da i aftes, om vi så lige skulle tage et lille smut forbi, når han kommer hjem fra arbejde i dag.

Jeg behøver vel næsten ikke at fortælle, at Vilja er i himlen dernede. Jord at rode i og fri leg på den kæmpe plæne, der ligger lige ud for vores have. I går var hun med i trillebøren på alle de læs jeg kørte over i kompostbunken – sikken glæde. Efter en times tid med det, fik hun lidt mad og så en lur på et par timer, mens vi knoklede videre. Det spillede bare.
Åh, hvor jeg glæder mig til endnu mere nyttehave! Følg endelig med her, i hvad jeg tænker bliver en føljeton af indlæg, om vores projekt med at skabe en fantastisk nyttehave.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små tanker